Sinds #Project30 sta ik veel meer achter de kookpotten dan voordien.
Enerzijds omdat er voordien regelmatig iets werd afgehaald zoals frietjes van de frituur, lekkere pizza of een Chinese nr 64 met zoetzure saus.
Anderzijds omdat ik degene was die aan #Project30 wou deelnemen en ik er dus ook op stond dat de extra “workload” van het project niet volledig op de wederhelft zou terecht komen.
Verandering Vraagt Inspanning
Daarbovenop ben ik van mening dat als je iets drastisch aan je gewoontes wil veranderen (zoals bijvoorbeeld je eetgewoontes) en je er geen of weinig moeite voor wil doen (zoals in dit geval kookboeken uitpluizen, recepten zoeken op het web en uiteraard alles bereiden), de kans op succes erg gering is.
En op zich vind ik dat prima, want ik kook eigenlijk wel graag. De enige kink in de kabel is dat koken best wat tijd vergt. Tenminste, als je gezond wil koken toch. Ongezonde gerechten bereiden is eigenlijk “piece of cake” als ik na de voorbije weken achterom kijk. Afhalen gaat altijd snel (sommigen leveren zelfs aan huis!), pasta koken en een pot saus uit de diepvries halen is ook peanuts…
Verse groenten voorbereiden, alles klaarmaken, kruiden, proeven, laten sudderen en daarna de bijhorende opruimingswerken uitvoeren, daar kruipt wél meer tijd in. Combineer dat met drukke werkschema’s en sociale agenda’s en je creërt onmiddellijk een lange lijst van mogelijke valkuilen en opportuniteiten om “the easy way out” te kiezen.
Om die valkuilen te vermijden, werken de meeste mensen in #Project30 met week-menu’s. Dat bespaart veel tijd, maar kost nog altijd meer tijd dan mijn vorige uiteenzetting.
Tot vandaag…
Slow Cooking
Say HELLO to the world of slow cooking. Alles voorbereiden, in je slow-cooker gooien, aanzetten en iets anders gaan doen. Na vier tot acht uur kom je terug en is je eten helemaal klaar, perfect gegaard en super gezond!
Een van de bekendere merken als het op slow-cookers aankomt is Crock-Pot. Alle modellen werken op dezelfde manier, het enige verschil is de omvang van de pot (en dus hoeveel eten je ineens kan klaarmaken) en of het toestel al dan niet digitaal wordt aangestuurd. Dat laatste is voor mij een must, maar als je alleen maar kookt als je thuis bent, kan je deze mogelijkheid negeren.
Ik kocht mijn Crock-Pot bij Amazon UK (ongeveer de helft van de prijs van hier, inclusief gratis verzending!) en heb hem vorige vrijdag ontvangen. Vandaag was de vuurdoop en heb ik “à l’improviste” hetvolgende klaargemaakt:
- 6 gekruide spareribs
- 1 gele paprika
- 1 rode paprika
- 2 selderstengels
- 4 tomaten
- 3 ajuinen
- 1 blik tomatenbrokjes
- 4 wortels
- Zelfgemaakte BBQ-saus
- Peper en zout
De spareribs gingen eerst een half uurtje in de oven onder de grill om ze een bruin kleurtje te geven. Ondertussen heb ik met uitzondering van de wortels alle bovenstaande groenten fijngehakt. De wortels heb ik met de dunschiller proper gemaakt, maar wel in hun geheel gelaten.
Zodra de spareribs mooi van kleur waren, gingen ze in de Crock-Pot. De groenten, het blik tomatenbrokjes en de BBQ-saus werden over de ribs gestrooid en gelijkmatig verdeeld, de vier wortels heb ik er bovenop gelegd.
Crock-Pot ingesteld op HIGH (je kan kiezen tussen LOW en HIGH, waarbij HIGH twee keer zo snel is als LOW) en de timer ingesteld op vier uur. Deksel erop en klaar. Daarna heb ik de snijplank en de messen afgewassen en was ik klaar om mij met leukere dingen bezig te houden.
Uiteraard was ik erg nieuwsgierig hoe het resultaat er zou uitzien en vooral, hoe het zou smaken. Kort en bondig: een groot succes!
Het Resultaat
Het vlees was superzacht en toch sappig en mooi rosé. Het was zo zacht dan er zelfs een sparerib doorbrak toen ik hem uit de pot nam! Ook de groentjes waren perfect gegaard (vergelijkbaar met een ratatouille) en de wortels waren zacht, maar met net genoeg beet.
Het toestel heeft trouwens ook een KEEP WARM stand, die je maaltijd zoals de naam al aangeeft, lekker warm houdt zonder verder te koken en alles tot pulp te maken. Ook hier komt een voordeel van de digitale Crock-Pot boven: zodra de timer afgelopen is, schakelt het toestel automatisch over naar de warmhoudstand.
Stel dat ik ‘s morgens alles in de pot gooi en hem zo instel dat het eten klaar is tegen zes uur ‘s avonds. Onverwachts is er een ongeval en ben ik door de extra file een uur later thuis. Geen probleem met de Crock-Pot, want hij is om zes uur automatisch omgeschakeld naar “warmhouden” en ik kan dus de beentjes onder tafel schuiven en beginnen smullen.
I Love My Crock-Pot
Je hoort het al: ik ben verkocht aan mijn Crock-Pot en ik ga hier de komende dagen en weken nog veel meer experimenteren. Het gemak, het automatisme en de onmogelijkheid om je eten te laten aanbranden of het verplicht in de buurt blijven van de kookpotten zijn voor mij doorslaggevend. Ook na de maaltijd heb je nog maar één enkele pot om af te wassen, een groot verschil met het traditionele koken!
Een aanrader voor wie gezond, lekker en zonder extra veel moeite wil koken!
Recente Comments